pondělí 20. září 2010

Mistři světa v ledním hokeji z Německa 2010

Po neúspěšné olympiádě ve Vancouveru, kde čeští hokejisté skončili ve čtvrtfinále, se začala upírat pozornost ke druhému vrcholu sezóny, mistrovství světa v Německu 2010.

Po mnoha omluvenkách, které skončily na čísle 25, se vybudoval tým okolo Jaromíra Jágra s 8 nováčky v sestavě. Ten v dokumentu české televize (13.9.2010 Tým na hraně) prohlásil, že měl skutečný strach z pádu českého hokeje do B skupiny. Je pravda, že na tomto mistrovství světa jsme byli krůček od vyřazení, a mohli jsme zůstat před branami čtvrtfinále, což by byl nejhorší výsledek české reprezentace a také by to mělo nejspíše finanční důsledky v podobě sníženého zájmu české veřejnosti o lední hokej.

Po prohře s Nory se však český tým neuvěřitelně semkl. Bylo vidět odhodlání, a vůle vše zlomit. Porazili silné Švédy a chtěli si upevnit pozici před čtvrtfinále v zápase se Švýcarskem. Přišel však další šok v podobě prohry se stále se zlepšujícími se Švýcary.

Další zápas byl klíčový pro setrvání české reprezentace na mistrovství, nebo ostudná cesta domů s nejhorším výsledkem historie. Lotyšsko jsme však dokázali porazit a následovala výhra i nad týmem Kanady. Český tým se již mohl soustředit na play-off, jehož vývoj by těžko hádal i ten největší optimista. Porazili jsme postupně Finsko, Švédsko a Rusko a stali jsme se opět mistry světa v ledním hokeji.

Tým byl sice podceňovaný, ale ve skutečnosti byl velmi silný. Všichni si totiž uvědomili, že hokej je týmová hra. Vůle po vítězství, touha něco dokázat, čest že mohou reprezentovat. Přeji si, aby český hokej zůstal tam, kde je nyní. To je na špici světového hokeje. Proto však budeme muset něco udělat. Doufejme, že představitelé českého hokeje to vezmou ze správné strany a nedopustí vyklizení pozic tolik populárního sportu, který je dle mého názoru našim národním sportem.

Kdo si chce připomenout atmosféru z květnového mistrovství světa v Německu, podívejte se na dokument Tým na hraně.

Výsledky
Česko - Francie 6:2
Česko - Norsko 2:3
Česko - Švédsko 2:1
Česko - Švýcarsko 2:3
Česko - Lotyšsko 3:1
Česko - Kanada 2:3

Play-off
Česko - Finsko 2:1
Česko - Švédsko 3:2
Česko - Rusko 2:1

Připomeňme si ještě sestavu vítězného českého týmu
Brankáři - Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec, Jakub Štěpánek

Obránci - Michal Rozsíval, Karel Rachůnek, Ondřej Němec, Petr Časlava, Miroslav Blaťák, Petr Gregořek, Michal Barinka, Angel Krstev, Tomáš Mojžíš, Filip Novák

Útočníci - Jaromír Jágr, Jakub Klepiš, Lukáš Kašpar, Jan Marek, Petr Koukal, Tomáš Rolinek, Jiří Novotný, Jakub Voráček, Petr Vampola, Roman Červenka, Petr Hubáček, Milan Gulaš, Marek Kvapil, Jan Kovář, Martin Růžička

Trenéři - Vladimír Růžička, Josef Jandač, Ondřej Weissmann

Žádné komentáře:

Okomentovat