pondělí 18. října 2010

Stříbrné MS v basketbalu 2010 v České republice

Česká republika pořádala ve dnech 23. září – 3. října 2010 mistrovství světa v basketbalu žen. Jednalo se o největší sportovní akci roku 2010 na našem území. Pořadatelská města byla Ostrava, Brno a finálový program byl završen v Karlových Varech. Tým českých basketbalistek neměl zpočátku velké cíle. Úspěchem měl být postup do vyřazovacích bojů, tedy do čtvrtfinále. V základní skupině český tým sehrál utkání s Argentinou (67:53), Ruskem (52:55 )a Japonskem (66:60).

Program potom pokračoval osmifinálovou částí se soupeřkami z Korei (96:65), Španělska (57:77) a Brazílie (84:70).

Výsledky ze základní a osmifinálové skupiny nám přisoudily silný tým Austrálie. České hráčky neměly co ztratit a odevzdaly to nejlepší co v nich bylo. Australanky z toho byly svázané a český tým překvapivě, ale zcela zaslouženě zvítězil a postoupil do bojů o medaile, kde se v semifinále střetl s basketbalistkami Běloruska, které také překvapivě porazily favorizovaný ruský tým.

Česko – Austrálie 79:68

Semifinále

Nejnapínavější podívaná z celého mistrovství světa se šťastným koncem pro české basketbalistky. Bojovný a pohledný zápas, který po většinu času těsně vedly naše hráčky. Největší drama přišlo v závěru zápasu, když Bělorusky těsně před koncem řádné hrací doby vyrovnaly na skóre 68:68. Po prodloužení se přeci jen přiklonilo štěstí k našim hráčkám a porazily tým Běloruska po prodloužení 81:77. Sen se stal skutečností. Česko čekal zápas o zlato na mistrovství světa.

Finále

Finálový zápas si naše hráčky snažily co nejvíce užít. Síla amerického basketbalu je všem známá, ale i tak jsme všichni v koutku ducha doufali v poslední překvapení, které by znamenalo zisk titulu mistryň světa. V prvních dvou čtvrtinách náš tým ještě s Američankami držel krok. Definitivní zlom přišel ve třetí části, na který už české basketbalistky nedokázaly odpovědět. Američanky byly v některých fázích zápasu v zákrocích snad až příliš tvrdé a jejich obrana neměla slabiny. Naopak naše hráčky, snad z vidiny úspěchu , který byl na dosah, příliš ztrácely mnoho míčů a kdyby daly více košů ze svých vypracovaných akcí, mohlo byt vše jinak. Naproti tomu Američanky dávaly své body až příliš lehce a stačil jim k tomu přímočarý a rychlý útok. Celkový výsledek 69:89 znamenal zisk stříbrných medailí a další velký úspěch českého sportu.

Nejužitečnější hráčkou mistrovství se stala naše basketbalistka Hana Horáková, která byla ve všech zápasech skutečně nejužitečnější. Jak ale sama skromně potom řekla, že je to odměna pro celý tým, protože bez spoluhráček by toho moc nezmohla. To je sice pravda, ale bez Hany Horákové by český tým tak daleko stěží došel. I přesto že naše děvčata získaly stříbro, pro naše fanoušky se staly mistryně světa právě ony.

Basketbalový tým žen: Jana Veselá, Eva Vítečková, Hana Horáková, Ivana Večeřová, Kateřina Elhotová, Petra Kulichová, Veronika Bortelová, Edita Šujanová, Ilona Burgrová, Michaela Ferančíková, Tereza Pecková, Markéta Bednářová. Trenér Lubor Blažek

Žádné komentáře:

Okomentovat